Armi tuolin istuinkorkeus asiakkaan mukaan

Armi Ohjeita tuolin hankintaan Leave a Comment

Yksi yleisimmistä kysymyksistä koskien Armi Aktiivituolia on ”Mikä on sen istuinkorkeus?”

Monelle tulee iloisena yllätyksenä, että se voi olla mikä tahansa. Ja että sitä voidaan muokata toimituksen yhteydessä, tai jälkeenpäinkin. Eli henkilön pituuden perusteella arvioidaan sopiva istuinkorkeus, mutta se tarkistetaan ja muokataan tarpeen mukaan toimituksen yhteydessä.

Yleisesti Armi Aktiivituolin tavoitteena on, että ei tarvitse istua liian korkealla tai huonosti päästäkseen ylös, vaan juuri sopivalla ja oikealla korkeudella. Istuinkorkeuden ollessa sopiva nostaa Armi Aktiivituoli henkilön polvikulman nousussa asentoon jossa sekä lihasten voimantuotto, että niitä aktivoiva vaikutus on suurin. Ja ohjaa nousemaan oikein ilman niveliin kohdistuvaa virhekuormitusta ja kivuitta ylös.

Vaikka Armi tuolin ensisijaiset edut ja hyödyt perustuvatkin aivan muuhun kuin istuinkorkeuteen, on sekin oleellista, eikä markkinoilla tietääksemme ole muita ”lepotuoli” tyyppisiä nojatuoleja, joissa istuinkorkeutta on mahdollista muokata vapaasti asiakkaan mukaan. Ja vaikka on olemassa muita niin sanottuja korotettuja seniorituoleja, niissäkin istuinkorkeus on tyypillisesti maksimissaan 50cm, eikä myöskään muokkaus toimituksen yhteydessä tai jälkikäteen mahdollista.

Yleisenä tavoitteena on, että Armi tuolissa istujan kantapäät ylettyvät tukevasti maahan. Polvikulma on istuessa optimaalisesti noin 90 astetta, mutta tarvittaessa on heikkovoimaiselle mahdollista tämä jonkin verran ylittää. Kuitenkin siinä vaiheessa jos istuessa kantapäät alkavat irrota lattiassa kasvaa paine reiden alapinnassa niin että se häiritsee pidempiaikaisessa istumisessa verenkiertoa.

Tyypillisesti Armi tuolin istuinkulma on taaksepäin laskeva, jolloin siinä saa mukavan ja lepäävän asennon, eikä valumista epäryhdikkääseen asentoon tapahdu. Muuttamalla istuinkulmaa hieman etupainotteisemmaksi on Armi tuolin istuinkorkeus mahdollista tehdä korkeammaksi, kantapäiden edelleen yltäessä tukevasti lattiaan. Hieman etupainotteista istuinkulmaa tehdään heikkovoimaisimpien lisäksi tyypillisesti erityisesti lonkkavaivaisille, tai lonkkaleikkauksesta toipuville.

Miten Armin istuinkorkeus ja istuinkulma määräytyy?

Istuinkorkeus (ja istuinkulma) määräytyy nelijalkaisessa mallissa ruuvaamalla erimittaisia jalkoja eteen ja taakse. Pyörivällä laippajalkaisella mallilla varustetussa tuolissa taas on erimittaista pystyputkea, ja sen asennuskulmaa suhteessa tuoliin mahdollista säätää. Mainintana myös, että laippajalan pyörimisen kireys on myös säädettävissä, vaikka suurimmalle osalle jo tehtaalle valmiiksi asetettu kohtuu jämäkkä kireys on juuri sopiva.

Laippajalalla matalin istuinkorkeus on 41cm ja korkein istuinkorkeus 60cm, mutta nelijalkaisena istuinkorkeus voi olla kuinka matala tai korkea tahansa. Suomessa tarve alle 41cm istuinkorkeuksille on harvinaista, mutta esimerkiksi Aasian markkinoille yleistä.

Ohjeellisia korkeus- ja pituusmittoja

Ohessa myös ohjeellisia istuinkorkeuksia suhteessa henkilön pituuteen (henkilön pituus aikoinaan ennen mahdollista kumaruutta), mutta lopulliseen istuinkorkeuteen vaikuttaa lisäksi ainakin henkilön ruumiinrakenne, käyttääkö kenkiä vai ei, istuinkulma, sekä henkilön kunto. Taulukko on mitoitettu sukat jalassa, johon paksupohjaiset kengät vaikuttavat korottavasti. Erittäin heikkovoimaiselle tulisi istuinkorkeus olla yläkanttiin, ja melko hyvävoimaiselle se voi vastaavasti olla alakanttiin.

Istuinkorkeus: (ohjeellinen taulukko)

  • Alle 41cm vain nelijalkainen malli
  • 41 cm (n. 150 – 160 cm pituiselle käyttäjälle)
  • 43 cm (~155 – 165 cm)
  • 45 cm (~165 – 170 cm)
  • 47 cm (~170 – 175 cm)
  • 49 cm (~175 – 180 cm)
  • 51 cm (~180 – 185)
  • 53 cm (~182 – 187)
  • 55 cm (~185 – )
  • Yli 55cm korkeammat jalat tehdään vain tilauksesta, mutta korkeimmillaan on tehty nelijalkaisena jopa 70cm istuinkorkeudella. Laippajalkaisena maksimi istuinkorkeus on noin 60cm.

Istuinkorkeus voi myös olla vain väliaikaisesti korkeampi, esimerkiksi, tilanteessa jossa lähdetään kuntouttamaan henkilöä, tai jossa loukkaantumisen johdosta toimintakyky on väliaikaisesti heikentynyt. Tällöin voi, lihasten vahvistuttua, olla mielekästä vaihtaa istuinkorkeus matalampaan. Lonkkaleikkauksesta toipuvalle taas voi tuolin istuinkulma olla vain väliaikaisesti etupainotteinen.

Tilaa Armi Aktiivituoli >>
(henkilön noin pituuden voi ilmoittaa jo valmiiksi lisätiedoissa)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.