Paras nousuaputuoli ja seniorituoli

Armi Ohjeita tuolin hankintaan Leave a Comment

Miksi Armi Aktiivituoli on markkinoiden paras nousuaputuoli ja paras seniorituoli? Ja miksi kannattaa olla ajoissa liikkeellä?

Armi Aktiivituoli ei ainoastaan tee noususta helpompaa, vaan sen patentoitu ja ainutlaatuinen mekaniikka ja toiminta myös vahvistaa ja kuntouttaa samalla, ja täten parantaa käyttäjänsä toimintakykyä kaikissa muissakin arkielämän tilanteissa.

Esimerkiksi Armi Aktiivituolin fysioterapeuttien kehittämät liikeradat tuolilta noustaessa on hiottu juuri oikeanlaiseksi jotta lihaksia tulisi käytettyä monipuolisesti, eikä niveliin kohdistu virhekuormitusta. Tai pelkästään se että keskivartalon jäykkyyttä saadaan jo nopeallakin käytöllä vetreytettyä auttaa monissa arjen perustoiminnoissa. Armi tuoli myös kehittää käyttäjänsä motoriikkaa ja ohjaa nousemaan oikein eikä esimerkiksi kiertyen toiselle puolelle tai pystysuoraan ylöspäin.

Vahvistunut lihaskunto parantaa tasapainoa ja vähentää kaatumisriskiä, ja Armi tuolin avulla voidaan ennaltaehkäistä liikkumattomuudesta johtuvia tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Sen avulla voidaan myös jumpata lihaksistoa, jota tarvitaan tuolilta nousemiseen ja arjessa selviytymiseen.

Fyysisellä aktiivisuudella voidaan vaikuttaa huomattavasti ikääntyneen toimintakykyyn, itsenäiseen selviytymiseen, monien sairauksien ehkäisyyn ja yleiseen elämän laadun parantamiseen. Armi helpottaa myös omaishoitajien ja hoitohenkilökunnan työtä.

Moottoroidut nousuaputuolit

Vastoin kuin Armi tuoli, moottoroidut, sähköllä tai muulla ulkoisella voimalla toimivat nousuaputuolit sen sijaan veltostuttavat ja vievät usein lopulta käyttäjänsä viimeisetkin voiman rippeet. Toki niilläkin on paikkansa, siinä vaiheessa kun ei millään muulla keinoin kerta kaikkiaan enää päästä ylös, mutta kun vielä vähänkin mahdollista niin olisi parempi aktivoida oman lihaksiston käyttöä. Armi tuolin ainoa moottori on käyttäjä itse!

Samoin, vastoin kuin ulkoisella voimalla toimivissa nousuaputuoleissa, Armi Aktiivituolissa käyttäjä on täysin itse kontrollissa mitä tapahtuu, tai ei tapahdu. Voi esimerkiksi aiheuttaa vaaratilanteita jos lihakset eivät ole valmiita ottamaan painoa vastaan avun tullessa ns. ulkopuolelta. Sähköllä toimivat moottoroidut tuolit tarkoittavat yleensä myös johtoja ja kaukosäätimiä, mikä ei yleensä ole toivottavaa.

Onko nousu vaikeaa? Sattuuko polviin, lonkkiin tai selkään?

Monesti kuulee asiakkaalta myös että fysioterapeutti oli sanonut ettei minkäänlaista nousuaputuolia tarvita niin kauan kun vaan itsenäisesti pääsee ylös tuolista. Tyypillisesti tämä johtuu siitä ettei fysioterapeutti ole saanut tietoa miten Armi tuoli toimii, toisin sanoen mielessä on juurikin ulkoisella voimalla ylös nostavan tuolin veltostuttavat vaikutukset, kun taas Armi tuolin päämäärä on juurikin päinvastainen.

Useimmat toki tiedostavat että nouseminen tuolilta voi sattua kohtuuttomasti, ja että punnertaen ylös vääntäytyminen aiheuttaa virhekuormitusta niveliin joka vähitellen rapauttaa toimintakykyä ja tekee noususta entistäkin epämiellyttävämpää. Pahimmillaan (usein asiakkailta tai heidän omaisiltaan kuultuna) on siksi monesti jäänyt kokonaan lähtemättä liikkeelle!

Usein kuuleekin asiakkaiden harmittelevan, kun ei oltu vähän aiemmin liikkeellä. Pitkään on ajateltu, että ”ei vielä”, kunnes tilanne on akuutti ja vaivat jo tyypillisesti moninaiset. Tai mahdollisen pahan kaatumisen, jonka seurauksena esim. lonkkamurtuma, jälkeinen kuntouttaminen työläs. Kunnon ylläpito tai kyseisen kaatumisen välttäminen olisi kuitenkin ollut merkittävästi helpompaa, kuin jo selvästi alentuneen toimintakyvyn takaisin palauttaminen. Parempi aina kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan.

Korkeat seniorituolit, tyynykasat ja muut kotikonstit

Seniorituoli mielletään usein vain istuinkorkeudeltaan korkeammaksi tuoliksi. Useimmissa seniorituoleissa ei oikeastaan tapahdu mitään ratkaisevaa nousemisen, tai paremman toimintakyvyn, kannalta. Niissä vain istuinkorkeus on korkeampi. Tällöin pitää huomioida ettei polvitaipeen kohdalle saa syntyä verenkiertoa haittaavaa painetta juuri liiallisen korkeuden takia. Liian korkealla ei myöskään tyypillisesti ole mukava, eikä ergonomisesti hyvä istua. Liikkeelle lähdöstä tulee myös turvatonta mikäli jalat eivät ole tukevasti maassa liikkeelle lähdettäessä. Erilaisten tyynykasojen päällä istuminen taas tuhoaa istumaergonomian ja tyypillisesti kipeyttää myös selän.

Armi tuolissa idea on että ei tarvitse istua liian korkealla päästäkseen ylös, tai ergonomisesti huonosti. Armi tuolin myös saa aina juuri oikeankorkuisena, pään ja niskan tuki on säädettävä, ja muitakin Armi tuolin mittoja on tarpeen mukaan muokattavissa, niin pitkille, kuin lyhyille tai tukeville. Armi tuolin toimintaperiaatteen vuoksi, jossa tuoli avustaa vain riittävästi, oikea korkeusmitoitus onkin hyvin tärkeää. Mikäli tuoli on liian matala suhteessa käyttäjän jalkojen pituuteen, ei aidosti heikkovoimainen pääse ylös, eikä tuoli myöskään ohjaa käyttäjäänsä optimaaliseen nousukulmaan jossa voimantuotto on maksimaalinen ja niveliin kohdistuva kuormitus minimaalinen. Ei siis liian korkea, ei liian matala, vaan juuri oikea!

Joissakin seniorituoleissa taas on hyvin korkeat kädensijat. Ongelmana on kuitenkin olkapäihin kohdistuva kova rasite, tai vielä pahempaa reisilihasten ja jalkojen isojen lihasten käyttämättömyys pääosin käsivoimin noustaessa. Reisilihasten ja jalkojen lihasten rooli on kuitenkin erittäin merkittävä paremman tasapainon, pienemmän kaatumisriskin ja paremman yleisen toimintakyvyn suhteen.

Armi tuolissa kädensijat ovat korkealla istumaan mentäessä, jolloin ne on helppo löytää ja niihin on turvallista tukeutua, mutta eteenpäin nojatessa ja edelleen ylös noustaessa ne liikkuvat siten että olkapäihin ja ranteisiin kohdistuva paine vähenee, ja nousuun tarvittavaa voimantuottoa pyritään ohjaamaan kaikkia lihasryhmiä, aivan erityisesti reisilihaksia, hyödyntäväksi.

Tukeva ja turvallinen

Vaikka Armi tuoli onkin vankkarakenteinen, ei keiku, eikä kaadu, vaikka painavampikin ihminen sinne rojahtaisi, niin pyrimme kuitenkin aina ohjeistamaan ja ohjaamaan oikeaoppiseen istuutumiseen. Oikeasoppisesti istuutuminen on vastakkainen liikerata, oikeaoppiseen nousuun verrattuna, eli istuudutaan kädensijoihin nojautuen, peppua taakse työntäen ja samalla reisilihaksilla jarruttaen.

Reisilihaksilla jarruttaminen on myös erinomaista lihaksiston aktivointia, ja tällöin päästää suoraan ryhdikkääseen istuma-asentoon, jolloin tavoitetaan Armi tuolin erinomainen ristiselän ja niskan tuki, turvallisesti ilman erillistä korjausliikettä, tai että jäätäisiin ergonomisesti huonoon ”löhö”-asentoon. Oikeaoppinen istuutuminen, ja istumaan mentäessä Armi tuolin helposti löydettäviin korkeisiin ja ulkoneviin kädensijoihin tukeutuminen, on myös turvallisempaa kuin tuoliin kaatuminen.

Aktivoi lihaksistoa ja kehittää motoriikkaa

Armi Aktiivituoli kehittää käyttäjänsä lihaksistoa ja motoriikkaa kuin huomaamatta jo ihan peruskäytöllä, mutta jos lisäksi edes vähänkään tekee Armi tuolille kehitettyjä jumppa- ja harjoitusliikkeitä ovat tulokset luonnollisesti paremmat. Armi sopii niin omatoimiseen kuin ohjattuun harjoitteluun, ja sitä voidaan käyttää kuntoutuksen tueksi. Armi tuolilla heikkovoimainenkin pystyy tekemään harjoitteita turvallisesti, ja kynnys on erittäin alhainen.

Lääkinnällinen kuntouttava laite

Muun muassa ylläolevista seikoista johtuen Armi on Valvirassa lääkinnälliseksi laitteeksi rekisteröity ja CE-merkitty kuntouttava laite, ei pelkästään erinomaisen istuinmukavuuden tarjoava mukava, ergonominen ja tyylikäs nojatuoli kenelle tahansa.

Tutkittu ja testattu

Jo lähtökohtaisesti Armi on ollut asiatuntijoiden kehittämä ja taustalla on ollut aito käytännön tarve sekä halu auttaa ikäihmisiä (tutustu Armin tarinaan ja Armin teeseihin). Lääkinnällisen laitteen vaatimien useiden selvitysten ohella Armista on tehty muun muassa kaksi opinnäytetyötä, Haaga-Helia Ammattikorkeakoulussa ja toinen Tampereen Ammattikorkeakoulussa.

Lisäksi myös Armin mekaanista kestävyyttä on testattu, Lahden Ammattikorkeakoulussa, ensin 25000 nousukerran testillä (kotikäyttö) ja myöhemmin 100000 nousukerran testillä (julkisen tilan käyttö). Useita tuhansia toimitettuja Armi tuoleja ja liki 10 vuotta markkinoilla kertoo myös sekin jo jotain.

Vähentää virtsankarkailua

Ikääntyessä, lantionpohjan lihasten heikentyessä, pienikin ponnistus esimerkiksi tuolilta nousu saattaa aiheuttaa virtsankarkailua. Armi Aktiivituolin mekanismi ohjaa tuolilta nousijan raskaimman ponnistusvaiheen ohi ja näin saattaa estää virtsankarkailun jopa kokonaan.

Mukava, tyylikäs ja helppohoitoinen

Erikoisominaisuuksista huolimatta sen suunnittelussa, niin muotoilun kuin materiaalien suhteen on pyritty kodinomaisuuteen, lämpöisyyteen ja tavallisen tuolin ulkonäköön, helppohoitoisuus ja puhdistettavuus samalla kuitenkin tarkkaan huomioiden. Armi tuolin kompakti koko tulee myös monelle positiivisena yllätyksenä. Armi on apuväline, joka ei näytä apuvälineeltä, ja joka sopii vaativampaankin sisustusmakuun.

Pääset ylös – Nouset oikein – Istut hyvin – Pysyt kunnossa

Ei siis tarvitse istua liian korkealla, epämukavasti, tai jossain erikoisen näköisessä härvelissä päästäkseen ylös. Samalla voi pitää myös itsensä paremmassa kunnossa ja ennaltaehkäistä liikkumattomuudesta johtuvia tuki- ja liikuntaelinvaivoja.

Toivotamme, niin nykyisille kuin tuleville, Armi tuolin käyttäjille lisää terveitä, aktiivisia ja turvallisia vuosia!

Alla vielä kootusti ja yhteenvetona Armi tuolin mahdollisia etuja (varsinaiset tulokset riippuu taustoista ongelmien takana, ja miten tuolia käytetään): 

– helpottaa ylös nousua
– kuntouttaa ja vahvistaa lihaksistoa
– säästää niveliä
– parantaa tasapainoa
– vähentää kaatumisriskiä
– kehittää motoriikkaa
– ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinvaivoja
– ohjaa nousemaan oikein
– istut mukavasti ja ryhdikkäästi, ristiselkä ja niska hyvin tuettuna
– tukeva ja turvallinen
– kodinomainen ja tyylikäs
– käyttäjänsä hallittavissa. (ei tipahda liian korkealta, ei painetta polvitaipeeseen liiallisen korkeuden takia.)
– vähentää virtsan karkailua
– helpottaa myös omaishoitajan ja hoitohenkilökunnan työtä
– CE-merkitty, lääkinnällinen laite
– patentoitu ja kotimainen keksintö
– tutkittu ja testattu
– jo kohta 10 vuotta markkinoilla, joten tarve todettu

Oikein mitoitettuna, kuntouttava vaikutus alkaa heti.
– istuinkorkeus on oikea
– istuinsyvyys on sopiva (ei tyynyjä selän taakse)
– selkänojan korkeus on sopiva
– istuinleveys on riittävä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.