ARMIN TARINA

”Istuin monta tuntia olohuoneessa tuolilla, josta en päässyt omin voimin ylös. Vasta kotipalvelun työntekijän saavuttua pääsin hänen avustamanaan nousemaan tuolilta ja lepäämään.” Näin kertoi 82 -vuotias rouva, joka ei suinkaan ole ainut seniori-ikäinen, jolle tuolista nouseminen on vaikeaa. Tästä sai alkunsa tarina avustavasta ja kuntouttavasta tuolista.

Pohtiessani rouvan tarinaa sain idean tuolista, jossa henkilö nousee omatoimisesti tuolilta ilman ulkoista voimaa, omat jäljellä olevat voimansa hyödyntäen. Tuolin tulee hyödyntää ylösnousussa yläraajojen voimaa sekä ylävartalon painoa ja ohjata ylösnousua siten, että alaraajojen nivelkulmat sallisivat mahdollisimman suuren voimantuoton. Mekaniikan asiantuntija Ismo Kytöviita tuli mukaan kehitystyöhön ideaani toteuttamaan. Yhteistyössä eri tahojen kanssa kehitimme tuolin, jossa uudenlainen mekaniikka yhdistettiin tuolin ergonomiaan. Tuoli koeistuttiin ja testattiin koeryhmällä. Armi Aktiivituoli oli syntynyt.

Armi Aktiivituoli on kansainvälisesti patentoitu tuoli. Se on ylösnousua avustava, kuntouttava ja aktiivisuutta lisäävä, joka sopii muillekin kuin seniori–ikäisille. Tutkimuksen mukaan pitkäaikainen istuminen altistaa kansansairauksille.

Armi Aktiivituolin mekaniikka mahdollistaa tuolin toiminnan erinomaisena kuntoutusvälineenä. Se muuttaa passiivisen istumisen aktiiviseksi. Kallistuva istuinosa ja käsinojien mekaniikka helpottavat seisomaan nousemista, jolloin polviin ja lonkkiin kohdistuva kuormitus vähenee. Moottorina toimii istuja itse. Vahvistunut jalkojen lihaskunto parantaa tasapainoa, kävelykykyä sekä pienentää kaatumisriskiä.

Jorma Eerola
Fysioterapeutti
OMI, MDT 
Osteopaatti