Nouseminen ja istuutuminen

Armi Aktiivituoli ohjaa nousemaan tuolilta ylös luonnollisella tavalla jossa niveliin kohdistuva virhekuormitus on vähäisin, mutta lihaksiston voimantuotto sekä aktivoiva vaikutus suurin. Jos Armi tuolista koittaa nousta virheellisesti, ylävartaloa reilusti eteenpäin taivuttamatta tai jalkaterien ollessa liian kaukana tuolin etureunasta, niin nousu on vaikeampaa ja raskaampaa, ja jäädään myös takakenoiseen asentoon josta kellahtaa helposti takaisin tuoliin.

Armi tuolin kallistuminen ohjaa nousemaan eteenpäin yläviistoon (kuten pitäisi nousta miltä tahansa tuolilta) ilman ylimääräisiä kiertoliikkeitä tai äärimmäistä punnertamista, jotka aiheuttavat niveliin virheellistä kuormitusta.

Armi tuolin oikea mitoitus, erityisesti sopiva istuinkorkeus, on myös hyvin oleellinen, niin nousun, kuin istuutumisen näkökulmasta.

Täten jo Armi tuolin peruskäyttö on kuntouttavaa ja vetreyttävää, vaikkakin vielä parempia tuloksia on saavutettavissa tekemällä lisäksi Armi tuoliin kehitettyjä lukuisia harjoitteita, joita heikkovoimainenkin pystyy tekemään omatoimisesti ja turvallisesti.

Alla tarkempia ohjeita ja vinkkejä oikeaoppiseen nousemiseen ja istuutumiseen.

Armista oikein nouseminen

Jalkapohjien ollessa tulevasti maassa lähellä tuolin etureunaa, nojataan eteenpäin ja suoritetaan kahdella (toimii myös yhdellä) kädellä kädensijoista työntäen eteen yläviistoon suuntautuva yhtenäinen liike. Nousun Lopuksi kun paino on tukevasti jalkojen varassa pyritään ojentamaan selkä mahdollisimman suoraksi.

Eteenpäin nojausta helpottaa jos levittää hieman kyynerpäitä, tällöin rintakehä avautuu vapaammin, ja samalla myös käsien voimantuotto on suurempi. Nousu on kevein kun liike on yhtenäinen ilman pysähtymistä ja erikseen ponnistamista pisteestä jossa Armi tuolin avusteisuus loppuu. Myös hyvän ryhdin säilyttämiseen ja katseen pitämiseen kohti horisonttia koko nousun ajan on syytä kiinnittää huomiota.

Ei tarvitse, eikä tule, hivuttautua erikseen tuolin reunalle. Ei kiertoliikettä tai muuta vääntäytymistä joka rasittaa niveliä. Eikä yritetä kaatumisen pelossa nousta pystyyn, vaan eteenpäin yläviistoon suuntautuva liike, jolloin painopiste saadaan tukevasti jalkojen päälle. Tekniikka on itse asiassa aivan sama kuten tulisi nousta miltä tahansa tuolilta!
Armi nousuaputuolista oikein nouseminen

Ohje: Armi Tuolista Nouseminen

Armi nousuaputuolissa käytät vain omia lihaksiasi. Pyri antamaan liikkeen jatkua pysähtymättä, ja säilyttämään hyvä ryhti (selkä ja niska suorassa, katse eteenpäin), koko liikesarjan ajan. Levitä hieman kyynärpäitä, niin rintakehä avautuu paremmin ja saat myös enemmän voimaa.

Armi Aktiivituolin patentoitu mekaniikka on suunniteltu niin että se kuntouttaa ja vahvistaa lihaksistoa, parantaen näin käyttäjänsä toiminta kykyä muissakin arkielämän tilanteissa.

Lataa Armista tuolista nouseminen (pdf)

Mikäli Armin kädensijat tuntuvat raskailta on usein syynä riittämätön etunoja ennen kädensijoista painamista. Eli oikein nousemalla ei nousu ole ainoastaan keveintä, vaan samalla myös eniten niveliä säästävää, lihaksia aktivoivaa ja keskivartaloa vetreyttävää.

Rollaattoria käyttäville on lisäksi vielä tarkempia ohjeita erillisessä Armi ja rollaattori -artikkelissa.

Armi tuoliin oikein istuminen

Armi tuoliin istuminen on sinänsä kuin istuisi mihin tahansa tavanomaiseen tuoliin. Paitsi että korkealla sijaisevien ja pitkälle ulottuvien kädensijojen ansiosta siihen on mahdollista istuutua helpommin, turvallisemmin ja oikeaoppisemmin (kuin jos kädensijat ovat matalalla, kaukana tai ettei niitä ole ensinkään, tai että koko tuoli on liian matalalla). Lisäksi Armi tuoli on erittäin tukeva, siten että se ei keiku, eikä kaadu, vaikka siihen alas rysähtäisikin, vaikka ei se toivottavaa ja tavoiteltavaa olekaan.

Mikään ei varsinaisesti estä Armi tuoliin rojahtamista, mutta tekemällä tuoliin istumisen oikein, on aktivoiva vaikutus suurin, turvallisinta ja päädytään helpommin suoraan ergonomisesti hyvään ja ryhdikkääseen istuma-asentoon.

Peruutetaan ensin tuolin lähelle, niin että tunnetaan tuolin etureuna pohkeissa ja siirretään kädet lukossa oleviin kädensijoihin. Istumaan mentäessä kädensijoihin tukeutuen ojennetaan yläruumista eteenpäin samalla kun työnnetään peppua taaksepäin ja pyritään laskeutumaan istuimen perään asti. Alas laskeutuessa on tärkeää pyrkiä jarruttamaan reisilihaksilla. Reisilihaksilla jarruttaminen on erinomainen lihaksia aktivoiva liike.

Henkilöillä joilla liikkuminen on rajoittunutta on usein jo päässyt muodostumaan huonoja tapoja. Tällöin usein ensin päädytään epäryhdikkääseen ”löhö”-asentoon, ja jossa ristiselän tukea ei tavoiteta ilman erillistä korjausliikettä. Näistä tavoista pyritään pääsemään eroon ja istuutumaan oikeaoppisesti, turvallisesti ja suoraan tuolin perälle asti ryhdikkääseen asentoon.
Armi tuoliin oikein istuminen

Ohje: Armi Tuoliin Istuminen

Armi tuoliin istuminen on sinänsä kuin istuisi mihin tahansa laadukaaseen nojatuoliin, mutta korkealla sijaitsevien ja pitkälle ulottuvien kädensijojen ansiosta, sekä asiakkaan mukaan sopivaksi räätälöidyn istuinkorkeuden ansiosta, siihen on mahdollista istuutua helpommin, turvallisemmin ja oikeaoppisemmin. Lisäksi Armi tuoli on erittäin tukeva, siten että se ei keiku, eikä kaadu, vaikka siihen alas kaatuisikin.

Huom! Reisilihaksilla jarruttaminen on erinomainen lihaksistoa aktivoiva harjoite! Lisäksi siten ja muutenkin tuoliin oikeaoppisesti istuutuminen on turvallisinta, ja päädytään helpoimmin kerralla ryhdikkääseen istuma-asentoon, joten sitä kannattaa myös harjoitella. Armi Aktiivituolin fysioterapeuttien kehittämät liikeradat tuolilta noustaessa on hiottu juuri oikeanlaiseksi jotta lihaksia tulisi käytettyä monipuolisesti, eikä niveliin kohdistu virhekuormitusta.

Lataa Armi tuoliin istuminen (pdf)

Rollaattoria käyttäville on lisäksi vielä tarkempia ohjeita erillisessä Armi ja rollaattori -artikkelissa.

Hanki Armi nousuaputuoli kuntouttamaan ja ylläpitämään omaa tai läheisesi liikuntakykyä

Armi on Valvirassa lääkinnälliseksi laitteeksi rekisteröity ja CE-merkitty kuntouttava laite. Armi soveltuu erinomaisesti liikuntakyvyn ylläpitoon ja lihasten aktivointiin esimerkiksi Ms-tautia sairastaville ja muille neurologisista sairauksista kuten Parkinsonista kärsiville.

Vaikka kyseessä on lääkinnälliseksi laitteeksi rekisteröity CE-merkitty kuntouttava laite, ei nousuaputuoli eroa tavallisista huonekaluista tai nojatuoleista ulkoisesti lainkaan. Nousuaputuolina Armi Aktiivituolin teho perustuu siihen, että se kehittää käyttäjänsä lihaksistoa ja motoriikkaa kuin huomaamatta jo ihan peruskäytöllä, mutta jos lisäksi edes vähänkään tekee Armi tuolille kehitettyjä jumppa- ja harjoitusliikkeitä ovat tulokset luonnollisesti paremmat. Armi tuolilla heikkovoimainenkin pystyy tekemään harjoitteita turvallisesti, ja kynnys on erittäin alhainen.
Parhaat tulokset saavutat hankkimalla Armi Aktiivituolin nousuaputuoliksi kotiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.