Liikunta ja liikkuvuuden ylläpito ja nivelrikon oireet

Armi Tieteelliset artikkelit Leave a Comment

Miedon liikunnan ja liikkuvuuden ylläpidosta on apua nivelrikon kivunhallinnassa

Nivelrikko, joka on tunnettu myös nimillä artroosi ja osteoartriitti, on ihmisten yleisin nivelsairaus, se vaikuttaa erityisesti isovarpaiden, sormien ja selkärangan niveliin.

Tämä degeneratiivinen sairaus syntyy nivelruston kulumisen seurauksena, aiheuttaen kipua ja liikkuvuuden rajoituksia. Vaikka monille eläkeikäisille nivelrikko ei aiheuta suurta haittaa, toisille se voi rajoittaa merkittävästi päivittäistä liikkumista ja heikentää elämänlaatua. Isojen nivelten nivelrikon riskitekijöitä ovat vanhenemisen lisäksi raskas työ, nivelille rasittava liikunta, ylipaino, nivelvammat, tulehdukset ja geneettinen alttius. Erityisesti ylipaino on huomattava haaste, sillä se voi aiheuttaa tai pahentaa suurta osaa polven nivelrikosta. Sormien ja varpaiden nivelrikon yleisin syy on usein geneettinen perimä.

Tässä artikkelissa keskitymme siihen, kuinka liikuntakyvyn ylläpidolla ja miedolla liikunnalla voidaan lievittää nivelrikon oireita ja parantaa elämänlaatua.

 

Nivelrikko ja sen vaikutukset senioreilla

Osteoartriitin oireet, kuten nivelkipu, jäykkyys ja liikkuvuuden heikkeneminen, voivat tehdä päivittäisistä toiminnoista haastavia. Erityisesti istuminen ja seisominen voivat olla kivuliaita. Monille senioreille ja nivelrikkopotilaille perusliikkeet, kuten tuolista nouseminen tai portaiden kiipeäminen, voivat olla vaikeita. Tämä voi johtaa aktiivisuuden vähenemiseen, mikä saattaa noidankehään, jossa liikkumattomuus pahentaa oireita.

Miedon liikunnan ja aktiivisuuden positiivinen vaikutus hyvinvointiin ja elämänlaatuun nivelrikosta kärsivillä

Miedon liikunnan ja aktiivisuuden edut nivelrikon hoidossa ovat kiistattomia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen, maltillinen liikunta voi lievittää nivelkipuja ja parantaa liikkuvuutta. Liikunta vahvistaa lihaksia, jotka tukevat ja suojaavat niveliä. Henkilön on tärkeää valita itselleen sopivia liikuntamuotoja; mietoja harjoituksia, kuten kävelyä, uintia ja venyttelyä. Nämä ovat erityisen hyödyllisiä nivelrikon oireiden hallinnassa. Ne auttavat aktivoimaan lihaksia ja edistämään nivelten terveyttä.

Armi Aktiivituoli tarjoaa keinoja nivelrikon oireiden hillitsemiseen

Armi Aktiivituoli on suomalaisen fysioterapeutin suunnittelema innovaatio. Idea syntyi käytännön kokemuksen kautta perustuen luonnolliseen tapaan nousta tuolilta ylös.Ikääntyessä voimat vähenevät ja luonnollinen tuolilta nousu saattaa muuttuu niveliä liikaa kuormittavaksi, kivuliaaksi ja vaivalloiseksi. kuitenkin tuolilta nousu toimii erinomaisena harjoitteena alaraajojen lihasvoimien ylläpitäjänä ja kehittäjänä. hyvä alaraajojen lihasvoima luo perustan myös tasapainolle ja näin ollen ehkäisee myös kaatumisia. muutama tuolilta nousu useita kertoja päivässä voi muuttaa elämän laatua ratkaisevasti toimintakyvyn parantumisena.

Miten palautat luonnollisen tavan nousta tuolilta ja ehkäiset virheellisen kuormituksen niveliin?

Armi Aktiivituolin mekaniikka ohjaa ja avustaa istuvan henkilön nousemaan omatoimisesti tuolilta mahdollisimman pienellä voimalla kuitenkin niin, että kehon ja etenkin pakaroiden sekä alaraajojen voimat hyödynnetään optimaalisesti. Tämä mahdollistaa heikkovoimaisen tai alaraajojen nivelkivuista kärsivän henkilön tuolila nousemisen omatoimisesti ilman ulkoista voimaa kivuttomasti. Armi Aktiivituoli on erinomainen  niin senioreille kuin myös niille, jotka kärsivät sairauksista kuten nivelrikosta tai joilla on jokin neurologinen sairaus. Tuolin ainutlaatuinen mekaniikka tekee siitä erinomaisen kuntoutusvälineen, muuttaen passiivisen istumisen aktiiviseksi toiminnaksi. Vaikka et kokisi tuolilta nousun olevan vielä hankalaa, niin Armi Aktiivituoli toimii erinomaisena harjoitusvälineenä. päivittäin suoritettu ”Armin minuuttijumppa” kehittää koko vartalon voimaa. Tuoli on saanut paljon kiitosta käyttäjiltään, ja se on sekä kansainvälisesti patentoitu että Valviran rekisteröimä lääkinnällinen laite.

Kun nivelrikon ja muiden nivelvaivojen haasteet kasvavat, on ensiarvoisen tärkeää löytää ratkaisuja, jotka parantavat elämänlaatua. Miedon liikunnan harjoittaminen ja liikkuvuuden ylläpito ovat tärkeässä roolissa terapeuttisessa kivun hallinnassa. Kuten aina, mitä aikaisemmassa vaiheessa potilas aloittaa terapeuttiset toimet, sitä paremmat mahdollisuudet toimilla on vaikuttaa tehokkaasti. Armi-aktiivituolin avulla käyttäjä voi tuoda helpotusta arkeen tekemällä tuolilta nousemisesta helpompaa ja kivuttomampaa niveliä liikaa kuormittamatta. Samalla se lisää kevyen liikunnan määrää avustaen näin aktiivisen elämäntavan ylläpitämisessä.

Lue tutkimus: ” Liikunta ja nivelrikko” (alkuperäiseltä nimeltään ” Exercise and osteoarthritis”)
”Vastoin yleistä uskomusta, että liikunta voisi vahingoittaa niveliä, ei ole näyttöä tämän väitteen tueksi, ellei nivelessä ole vammaa. Itse asiassa liikunnalla näyttäisi olevan hyödyllisiä vaikutuksia nivelkudoksiin sen muiden terveysvaikutusten lisäksi.”
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1469-7580.2008.01013.x

Lue tutkimus: ” Potilaiden kouluttaminen fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan hyödyistä lonkan ja polven nivelrikossa. Systemaattinen kirjallisuuskatsaus” (alkuperäiseltä nimeltään ”Educating patients about the benefits of physical activity and exercise for their hip and knee osteoarthritis. Systematic literature review”)
”Tutkimuksessa korostetaan potilaan koulutuksen roolia fyysisessä aktiivisuudessa ja liikunnassa lonkan ja polven nivelrikon (Osteoartriitti) hoidossa.””
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27053003/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.