Armi tuolista oikein nouseminen

Tuolista oikein nouseminen ja istuutuminen

Armi Kuntoutus ja lihashuolto Leave a Comment

Armi Aktiivituoli ei ainoastaan helpota nousemista vaan ohjaa myös nousemaan tuolilta ylös luonnollisella tavalla jossa niveliin kohdistuva virhekuormitus on vähäisin, mutta lihaksiston voimantuotto ja sitä aktivoiva vaikutus suurin. Mekanismin kallistuminen ja nostosuunta ohjaa nousemaan eteenpäin yläviistoon, kuten pitäisi nousta miltä tahansa tuolilta, ilman ylimääräisiä kiertoliikkeitä, hivuttautumista tuolin etureunalle tai äärimmäistä punnertamista. Jos Armi tuolista nousee tai yrittää nousta virheellisesti on nousu sekä vaikeampaa, että raskaampaa. Armi tuolin oikea mitoitus, erityisesti sopiva istuinkorkeus, on myös hyvin oleellinen, niin nousun, kuin istuutumisen näkökulmasta.

Korkealla sijaisevien ja pitkälle ulottuvien kädensijojen ansiosta Armi tuoliin on mahdollista istuutua helpommin, turvallisemmin ja oikeaoppisemmin (kuin nojatuoliin jossa kädensijat ovat matalalla, kaukana tai ettei niitä ole ensinkään, tai koko tuoli on liian matalalla ja istuinsyvyys). Lisäksi Armi tuoli on erittäin tukeva, siten että se ei keiku, eikä kaadu, vaikka siihen alas rysähtäisikin. Mikään ei varsinaisesti estä Armi tuoliin rojahtamista, mutta tekemällä siihen istumisen oikein on se turvallisinta, päädytään helpommin suoraan ergonomisesti hyvään ja ryhdikkääseen istuma-asentoon, ja myös aktivoiva vaikutus suurin.

Helpottamaan, niin tuolista oikein nousemista, kuin tuoliin oikein istumista, olemme laatineet visuaaliset ohjeet, jotka voi myös tulostaa (A4). Ohjeissa on myös vinkkejä mihin kiinnittää erityisesti huomiota, niin nousussa, kuin istuutumisessa.

Lataa/avaa Armi tuolista nouseminen (pdf)
Lataa/avaa Armi tuoliin istuminen (pdf)

Vastaavat ohjeet vielä hieman laajemmin kerrottuna löydät myös Armin Nouseminen ja istuutuminen -sivulta.

Rollaattoriin nousu ja rollaattorista istuminen

Erityisen tarkkaan on kiinnitetty huomiota kuinka toimia jos käytössä on rollaattori, jota varten on laadittu omat räätälöidyt ohjeet, vaikka ensisijaisesti ja suositelluin tapa on nousta rollaattoriin ihan vastaavasti kuin noustaisiin ilman rollaattoriakin. Kuitenkin rollaattoria käyttävät ovat keskimäärin heikompi kuntoisia, kuin ne jotka pärjäävät ilman, ja myös virhekuormituksia aiheuttavat tai huonoon ergonomiaan johtavat toimintatavat yleisempiä.

Lisäksi rollaattorin kanssa liikkuvien joukossa on hyvinkin heikkovoimaisia, tasapainoltaan ja motoriikaltaan rajoittautuneita. Siksi nousemiseen rollaattoriin on tarjolla myös vaihtoehtoisia tekniikoita, joiden on todettu toimivan erityisesti kaatumispelkoisille ja kaikkein heikoimmille.

Armista rollaattoriin nousu
Rollaattorista Armiin istuminen

Lataa/avaa Armi tuolista nouseminen (pdf)
Lataa/avaa Armi tuoliin istuminen (pdf)

Vaihtoehto nousutekniikka 2: Yhdellä kädellä Armi tuolista työntäen ja toisella kädellä rollaattorin kahvaan ojentautuen. Tämän tekniikan on havaittu toimivan erityisesti niillä jotka kaatumispelkoisina pyrkivät nousemaan selkä liian pystyssä ja liian takakenoisessa asennossa. Rollaattorin kahvaan ojentautuminen ohjaa luontaiseen etunojaan joka on tärkeää Armi tuolin mekanismin toiminnan ja oikeaoppisen nousemisen kannalta. Nousu ei kuitenkaan ole yhtä symmetrinen kuin kahdella kädellä kädensijoista työntäen, ja aiheuttaa pienen kiertoliikkeen.

Armi tuolista yhdellä kädellä työntäen nouseminen

Lataa/avaa Armi tuolista yhdellä kädellä työntäen nouseminen (pdf)

Vaihtoehto nousutekniikka 3: Yhdellä kädellä Armi tuolista työntäen ja toisella kädellä rollaattorin tasosta vetäen. Erikoistapauksissa kun taustalla erityisiä sairauksia tai kun nousu on muutoin erittäin vaikeaa, on myös äärimmäisin tekniikka, jossa toinen käsi siirretään ensin rollaattorin tason etureunalle ja vedetään samalla kun toinen käsi työntää/painaa kädensijasta.

Armi tuolista rollaattoriin nousu yhdellä kädellä työntäen ja toisella rollaattorin tasosta vetäen

Lataa/avaa Armi tuolista rollaattoriin nousu yhdellä kädellä työntäen ja toisella rollaattorin tasosta vetäen (pdf)

Vastaavat ohjeet vielä hieman laajemmin kerrottuna löydät myös Armi ja rollaattori -sivulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.