Pysytään liikkeellä! Älä anna kaatumispelon pysäyttää!

Armi Kuntoutus ja lihashuolto, Tieteelliset artikkelit

Pelkäätkö kaatumista? Jopa 90% ikääntyneistä pelkää. Tämä vähentää ikäihmisten halua liikkua ja lisää passiivista elämää. Älä anna kaatumisen pelon pysäyttää liikkumista ja aktiivista elämää!

Kaatumispelon kierre

Vaikka kaatuminen on yksi suurimmista syistä esimerkiksi lonkkamurtumien taustalla, niin juuri kaatumisen pelon aiheuttama liikkumisen välttely on lopulta jopa suurin syy kaatumisriskin kasvamiseen. Lisäksi kaatumisesta aiheutuneesta loukkaantumisesta toipumisen ennuste takaisin toimintakykyisesti on merkittävästi parempi kun lihasvoima on parempi ennen kaatumista.

Kaatumispelko johtaa nopeasti kierteeseen ja noidankehään, jossa liikkumista ja arjen aktiivisuutta vähennetään. Tämä johtaa tasapainon, toiminta- ja liikkumiskyvyn heikkenemiseen, joka puolestaan lisää kaatumisriskiä ja edelleen kaatumispelkoa.

Voikin todeta, että haitat liikkumisen välttelemisestä ovat todennäköisesti merkittävästi suuremmat kuin itse kaatumisen riski. Jos liikkumista aletaan vältellä, niin varmuudella

  • toimintakyky heikkenee,
  • tasapaino heikkenee,
  • kaatumisriski kasvaa, ja
  • toipumisennuste kaatumisen jälkeen huononee.

Kaatumisriskin ja kaatumispelon vähentäminen

Varovainen kannattaa olla, mutta liika varovaisuus ja pelko aiheuttaa helposti kierteen, joka lisää kaatumisriskiä ja vähentää toimintakykyä.

Lihasvoimasta ja tasapainosta aktiivisesti ja jo ennakoivasti huolehtiminen vähentää kaatumispelkoa, alentaa kaatumisriskiä ja edistää aktiivista elämää, sekä parantaa merkittävästi ennustetta kuntoutua sairauksien tai pahankin kaatumisen jälkeen takaisin toimintakykyiseksi.

Erityisesti heikot alaraajan lihakset lisäävät kaatumisriskiä. Tuolilta ylösnousu on erinomainen harjoite ikääntyvien alaraajojen voiman lisäämiseen ja ylläpitoon. Armi Aktiivituolilla heikkovoimainen pystyy harjoittamaan lihaksiaan omatoimisesti, turvallisesti ja niveliä virheellisesi kuormittamatta.  Se muuttaa passiivisen istumisen aktiiviseksi. Ei muun liikkumisen sijasta, vaan sen lisäksi. Muutetaan passiivinen istuminen aktiiviseksi ja hyödynnetään aikaa, jolloin lihaksisto muutoin olisi passiivisessa lepotilassa.

Heikentyneen lihasvoiman ja tasapainon lisäksi monet sairaudet, erilaiset aistipuutokset, heikentynyt muisti tai heikentynyt ravitsemus ovat kaatumisen riskitekijöitä.

Jo istumisen tauottaminen ja säännöllinen jaloittelemaan nousu on hyödyllistä, vaikka ei tekisikään erityisiä harjoitteita, kuten esimerkiksi näyttelijä Esko Salminen tekee Armi tuolillaan aina noin puolen tunnin välein.

Liikkuminen ja liikunta hidastaa ikääntymistä ja ehkäisee sairauksia

Vanheneville ihmisille liikkuminen on erityisen tärkeää, koska sillä voidaan hidastaa vanhenemisen tuomia muutoksia. Ylläpitää nivelien liikkuvuutta ja hidastaa lihaskatoa, jota ikääntyminen valitettavasti aiheuttaa. Liikunnalla voi myös vahvistaa luustoa, mikä on erityisen tarpeellista, sillä ikääntyminen vähentää luuston massaa.

Liikunta parantaa tasapainoa, vähentää kaatumistapaturmia, edistää toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä, sekä vähentää dementian ja Alzheimerin taudin todennäköisyyttä. Kohtuullisesti kuormittava liikunta tehostaa elimistön puolustusreaktioita ja näyttää myös ehkäisevän flunssan kaltaisia virustauteja.

Liikkumattomuus on yhteydessä moniin kansantauteihin, kuten ylipainoon, tuki- ja liikuntaelinvaivoihin, sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 (aikuisiän) diabetekseen, aineenvaihdunnan ja hermoston häiriöihin sekä muistisairauksiin.

Lue myös miksi Lihasvoima ja tasapaino ovat seniorille elintärkeitä

Lisää aiheesta:

Kaatumisvaaraan voi vaikuttaa – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi)

Pysytään pystyssä! – Kaatumisen ehkäisy vaikuttaa ikääntyneiden terveyteen monella tapaa | Varha

10 keinoa kaatumisten välttämiseen – pdf (ukkinstituutti.fi)

Vanhusten liikunta auttaa hidastamaan ikääntymistä – Seniorihoiva (suomenseniorihoiva.fi)

Kaatumistapaturmien ehkäisy – Terveysverkko

Miten estää iäkkäiden kaatumiset? | Voimaa vanhuuteen