Miksi seniorit tarvitsevat räätälöityjä tuoleja?

Armi Ohjeita tuolin hankintaan Leave a Comment

Väestön ikääntyessä seniorituolien tarjonta on monipuolistunut. Tarjolla onkin monenlaisia ratkaisuja ikääntyville. Ei ole kuitenkaan samantekevää, minkälaisessa tuolissa seniori-ikäisinä istumme – ja minkälaisesta tuolista nousemme. Miksi seniorituoleja tarvitaan? Minkälainen on hyvä seniorituoli?

 

Toimintakykyä pidetään usein itsestäänselvyytenä. Iän myötä lihasvoima kuitenkin usein heikkenee. Kuten useissa tutkimuksissa on todettu, on erittäin tärkeää liikkua ja vahvistaa jalkalihaksia varsinkin seniori-iässä. Vahvat jalkalihakset auttavat nousemaan tuolilta omin voimin ja arjen askareissa. Kyky nousta tuolilta on kaiken a ja o: ilman sitä on vaikea nousta sohvalta, sängystä ja jopa vessanpöntöltä.

Miksi tuolilta nousu on niin vaikeaa?

Heikkovoimainen ei välttämättä pääse ylös tavalliselta tuolilta. Lantion ja alaraajojen hallinnan pettäessä polvet kääntyvät sisäänpäin ja jalkaterät ulospäin. Tällöin kuormitus ohjautuu jalkojen sisäreunoille ja reisien ja pakaralihasten voimankäyttö heikkenee olennaisesti. Heikkoa alaraajojen voimaa yritetään kompensoida myös kiertämällä vartaloa vahvemman tai kivuttomamman alaraajan puolelle. Tällä tavalla seisomaan nouseminen on raskasta ja lisäksi se kuormittaa virheellisesti polvi- ja lonkkaniveliä. Mikäli myös tasapaino on huono, moni ei uskalla edes yrittää nousta ja jää tuolin vangiksi.

Millainen on hyvä seniorituoli?

Hyvässä seniorituolissa on mukava istua, se on rakenteeltaan tukeva ja käytettäessä turvallinen. Tuoli on ergonomisesti muotoiltu, eli selkänoja tukee alaselkää ja niskaa, ja käsinojat tarjoavat käsille ja ranteille mukavan alustan. Tärkeää on myös tuolin korkeus. Harmillisen moni seniorituolina myytävä tuoli on lähinnä vain tavallinen kova puutuoli, jota on korotettu. Korotettu tuoli voi vaikuttaa näennäisesti hyvältä ratkaisulta, sillä siihen on helppo istuutua. Korkeassa tuolissa kuitenkin istutaan puoliseisovassa asennossa, joka rasittaa lonkkia. Korkeassa tuolissa jalat eivät myöskään ylety maahan, mikä tekee tuolista nousemisesta vaikeaa.

 

Ei sovi unohtaa lihaskunnon tärkeyttä varsinkaan myöhemmällä iällä. Mikäli jalkalihaksesi ovat jo heikentyneet, on todella tärkeää harjoittaa ja vahvistaa niitä säännöllisesti. Hyvässä seniorituolissa tämäkin ominaisuus on huomioitu.

Myös heikkovoimaiset pääsevät reippaasti nojatuolista ylös omin avuin

Niin mukava kun oikeaoppisessa seniorituolissa kuten Armi Aktiivituolissa onkin istua, erityisen tärkeää on päästä nousemaan helposti ja turvallisesti. Kun seniorituoli on säädetty niin, että jalat ylettävät istuessakin maahan ja istuinosa ja käsinojat nousevat ihmisen mukana, ylös nouseminen onnistuu oikeaoppisesti ja turvallisesti, ilman pelkoa kaatumisesta. Oikeaoppinen nousemistekniikka ei rasita niveliä ja satu selkään, vaan päinvastoin antaa treeniä lihaksille. Näin lihaskuntoa on helppo ylläpitää arjessa. Saatavana on myös sähköllä ja paineilmalla toimivia seniorituoleja, mutta miksi miksi valita passivoiva tuoli, kun aktivoiviakin on tarjolla?

Designia unohtamatta

Kysyttäessä mielikuvia seniorituoleista, vastauksissa toistuvat sanat apuväline, laitosmainen, epäesteettinen, ankea ja ei sovi sisustukseen. Mekanismiin perustuva seniorituoli on kuin mikä tahansa kodin huonekalu: siinä on kaunis ja ajaton muotoilu, ja siihen voi valita haluamansa verhoilun. Hyvä pintamateriaali ei hiosta ja on helppo huoltaa ja siistiä. Tyylikäs tuoli sointuu muuhun sisustukseen niin, että sitä on ilo pitää esillä, jopa olohuoneen kunniapaikalla. Armi Aktiivituoli on suunniteltu kaikki nämä senioreiden erityistarpeet huomioiden ja siksi sitä voi suositella jokaiseen kotiin ja hoivakotiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.