ARMI JA ROLLAATTORI
Armin avulla helpotat tuolista ylös rollaattoriin nousua
Usein kysytään onnistuuko rollaattoria käyttävän henkilön nousu Armi Aktiivituolista? Varmaan ainakin puolet Armi tuolin käyttäjistä käyttävät vähintäänkin ajoittain rollaattoria, merkittävä osa koko ajan. Yleisesti voidaan todeta, että rollaattoria käyttävä henkilö pääsee Armi tuolista ylös, edellyttäen että tuoli on oikein mitoitettu ja tekniikka on kuta kuinkin hallussa.
Istuutuminen Armi tuoliin on, korkeiden ja ulkonevien kädensijojen, tukevan rakenteen sekä asikaskohtaisen mitoituksen ansiosta, turvallisempaa ja helpompaa kuin tavalliseen nojatuoliin.
Kuinka nousta Armi tuolista rollaattoriin ja kuinka istuutua rollaattorista Armi tuoliin?
Armi tuolista rollaattoriin nousemisessa on eri mahdollisuuksia, mutta ensisijainen ja suositeltavin tapa on nousta samoin kuin noustaisiin ilman rollaattoria, molemmilla käsillä Armin kädensijoista työntäen ja vasta nousun loppuvaiheessa painon ollessa jo jalkojen päällä kädet siirretään edessä olevan rollaattorin kahvoihin.
Armista rollaattoriin nousu molemmilla käsillä kädensijoista työntäen
Varmistutaan edessä olevan rollaattorin olevan lukossa. Jalkapohjat tulevasti maassa lähellä tuolin etureunaa, nojataan eteenpäin ja suoritetaan kahdella kädellä kädensijoista työntäen eteen yläviistoon suuntautuva yhtenäinen liike. Vasta kun ollaan jo pystyasennossa ja paino tukevasti jalkojen varassa, niin siirretään kädet rollaattorin kahvoihin samalla kun pyritään ojentamaan selkä mahdollisimman suoraksi.
Ei tarvitse, eikä tule, hivuttautua erikseen tuolin reunalle. Ei kiertoliikettä tai muuta vääntäytymistä joka rasittaa niveliä. Eikä yritetä nousta pystyyn, vaan eteenpäin yläviistoon suuntautuva liike, jolloin painopiste saadaan jalkojen päälle. Ilman liikesarjan lopussa tapahtuvaa käsien siirto rollaattorin kahvoihin, on tekniikka aivan sama kuin ilman rollaattoriakin noustessa ja kuten tulisi nousta miltä tahansa tuolilta.
Tämä tekniikka on suositelluin ja tyypillisesti symmetrisin, vähiten kiertoliikettä ja niveliin rasitusta aiheuttava nousutapa.
Armi tuolista rollaattoriin nousu (1.)
Pyri antamaan liikkeen jatkua pysähtymättä, ja säilyttämään hyvä ryhti (selkä ja niska suorana, katse eteenpäin), koko liikesarjan ajan. Ennen nousua pitää varmistaa, että rollaattori on lukittu paikoilleen. Selän suoristamisen yhteydessä siirretään kädet rollaattorin kahvoihin.
Lataa Armista rollaattoriin nousu molemmilla käsillä (pdf)
Erityisesti laippajalkaisesta kääntyvästä mallista tulisi nousta kahdella kädellä työntäen, jotta tuoli pysyy paikoillaan, eikä käänny. Samalla todettakoon, että rollaattori + rahi yhdistelmässä on rahi usein rollaattorin tiellä, jolloin pyörivä malli mahdollistaa suoraan rollaattoriin nousun kääntymällä ensin sivuun rahista.
Armista rollaattoriin nousu yhdellä kädellä kädensijasta työntäen
Vaihtoehtoisesti tuolin mekanismi toimii myös yhdellä kädellä, jolloin käyttäjä voi tarttua yhdellä kädellä rollaattorin kahvaan ja samalla painaa käsinojaa toisella kädellään, ja näin jatkaa nousua kunnes on päässyt ylös asti, jolloin toinenkin käsi hakeutuu rollaattorin kahvaan.
Tämän tekniikan on havaittu toimivan erityisesti niillä jotka kaatumispelkoisina pyrkivät nousemaan selkä liian pystyssä ja liian takakenoisessa asennossa. Rollaattorin kahvaan ojentautuminen ohjaa luontaiseen etunojaan joka on tärkeää Armi tuolin mekanismin toiminnan ja oikeaoppisen nousemisen kannalta. Nousu ei kuitenkaan ole yhtä symmetrinen kuin kahdella kädellä kädensijoista työntäen, ja aiheuttaa pienen kiertoliikkeen.
Armi tuolista rollaattoriin nousu (2.)
Pyri antamaan liikkeen jatkua pysähtymättä, ja säilyttämään hyvä ryhti (selkä ja niska suorana, katse eteenpäin), koko liikesarjan ajan. Tekniikka 2: Vaihtoehtoisesti tuolin mekanismi toimii myös yhdellä kädellä. Tällöin käyttäjä tarttuu yhdellä kädellä rollaattorin kahvaan samalla, kun painaa tuolin käsinojaa toisella kädellään. Kun on noustu ylös asti toinekin käsi hakeutuu rollaattorin kahvaan. Ojentautuminen rollaattorin toiseen kahvaan ohjaa nousussa tarvittavaan etunojaan luontaisesti. Tämä tekniikka sopii sellaisille, jotka muutoin yrittävät nousta ylös liian pystyyn.
Lataa Armi tuolista rollaattoriin nousu yhdellä kädellä työntäen (pdf)
Armista rollaattoriin nousu yhdellä kädellä kädensijasta työntäen ja toisella rollaattorin tasoon tukeutuen
Erikoistapauksissa kun taustalla erityisiä sairauksia, esim lihassairauksia tai kun nousu on muutoin erittäin vaikeaa. On myös äärimmäisin tekniikka, jossa toinen käsi siirretään ensin rollaattorin tason etureunalle (kämmen tason päällä, mutta sormet reunan yli) ja vedetään samalla kun toinen käsi työntää/painaa kädensijasta. Kun on noustu riittävästi ja paino siirtynyt jaloille ja kädelle rollaattorin tason päällä, niin työntänyt käsi siirtyy rollaattorin kahvaan, jonka jälkeen ojennetaan selkä mahdollisimman suoraksi samalla kun siirretään myös toinen käsi rollaattorin tasolta rollaattorin toiseen kahvaan.
Armi tuolista rollaattoriin nousu (3.)
Pyri antamaan liikkeen jatkua pysähtymättä, ja säilyttämään hyvä ryhti (selkä ja niska suorana, katse eteenpäin), koko liikesarjan ajan. Tekniikka 3: Vaihtoehtoisesti tuolin mekanismi toimii myös yhdellä kädellä. Käyttäjä voi tarttua yhdellä kädellä rollaattorin levyn etureunaan ja vetää sieltä toisen käden työntäessä tuolin kädensijasta. Painon irrotessa tuolilta hakeutuu kädensijasta työntänyt käsi rollaattorin kahvaan. Rollaattorin kahvasta kädellä pystyyn työntäessä siirtyy aiemmin rollaattorin levyyn tukeutunut käsi rollaattorin toiseen kahvaan. Tämä on mahdollinen tekniikka kaikkein heikoimmille, ja joka myös ohjaa nousussa tarvittavaan etunojaan luontaisesti.
Lataa Armi tuolista rollaattoriin nousu yhdellä kädellä työntäen ja toisella rollaattorin tasoon tukeutuen (pdf)
Rollaattorista Armi tuoliin istuminen
Armi tuoliin istuminen on sinänsä kuin istuisi mihin tahansa tavanomaiseen tuoliin. Paitsi että korkealla sijaisevien ja pitkälle ulottuvien kädensijojen ansiosta siihen on mahdollista istuutua helpommin, turvallisemmin ja oikeaoppisemmin (kuin jos kädensijat ovat matalalla, kaukana tai ettei niitä ole ensinkään, tai että koko tuoli on liian matalalla). Lisäksi Armi tuoli on erittäin tukeva, siten että se ei keiku, eikä kaadu, vaikka siihen alas rysähtäisikin, vaikka ei se toivottavaa ja tavoiteltavaa olekaan.
Peruutetaan rollaattorin kanssa tuolin lähelle, niin että tunnetaan tuolin etureuna pohkeissa. Siirretään ensin yksi käsi tuolin lukossa oleviin kädensijoihin, sen jälkeen toinenkin käsi. Istumaan mentäessä kädensijoihin tukeutuen ojennetaan yläruumista eteenpäin samalla kun työnnetään peppua taaksepäin ja pyritään laskeutumaan istuimen perään asti. Alas laskeutuessa on tärkeää pyrkiä jarruttamaan reisilihaksilla. Reisilihaksilla jarruttaminen on samalla myös erinomainen lihaksia aktivoiva liike.
Henkilöillä joilla liikkuminen on rajoittunutta on usein jo päässyt muodostumaan huonoja tapoja, kaadutaan rollaattorin kahvoista, tai vartalon liikesarja istuutumisessa on muodostunut muutoin epäluonnolliseksi. Tällöin usein ensin päädytään epäryhdikkääseen ”löhö”-asentoon, ja jossa ristiselän tukea ei tavoiteta ilman erillistä korjausliikettä. Näistä tavoista pyritään pääsemään eroon ja istuutumaan oikeaoppisesti, turvallisesti ja suoraan tuolin perälle asti ryhdikkääseen asentoon.
Näin istut helposti rollaattorista Armi tuoliin
Koita säilyttää hyväryhti (selkä ja niska suorana, katse eteenpäin) koko liikesarjan aikana. Istuutumisessa tärkeää on kiinnittää huomiota jalkateriin. kun istuutuja saa pidettyä hyvän kontaktin koko jalkapohjillaan lattiaan, taakse rysähtämistä ei voi tapahtua. Siirtyminen tapahtuu turvallisesti ja suoraan ryhdikkääseen asentoon.
Lataa Rollaattorista Armi tuoliin istuminen (pdf)
Nouseminen ja istuutuminen ilman rollaattoria
Lukuun ottamatta muutamaa pientä eroa on Armi tuolista nouseminen ja siihen istuminen ilman rollaattoria ihan vastaava kuin rollaattorin kanssa, ja oikeastaan kuten pitäisi istuutua tai nousta mistä tahansa tuolista. Siitä on tehty rinnakkainen Nouseminen ja istuutuminen -artikkeli.