Liikunnan ja mielenterveyden positiivinen yhteys senioreilla

Armi Tieteelliset artikkelit Leave a Comment

Ikääntyessämme mielenterveyden ylläpitäminen on yhtä tärkeää kuin fyysinen terveyden ylläpitäminen. Senioreilla kevyt liikunta ja sen mahdollistava lihaskunto ja liikkumakyky saattavat tarjota yksinkertaisen lähtökohdan pohjustaa mielen hyvinvointia.

Armi-Aktiivituolin keskeinen toimintaperiaate liittyy juuri siihen, että tuolista nouseminen arkikäytön yhteydessä säästää käyttäjänsä niveliä ja auttaa senioreilla vahvistamaan lihaksia. Armi-aktiivituolille on myös suunniteltu sarja monipuolisia harjoitteita, joista voi muokata yksilöllisiä ohjelmia. Sen ohjeet sopivat omatoimiseen ja ohjattuun harjoitteluun.

Tämä artikkeli käsittelee yleisemmin kevyen fyysisen aktiviteetin monia etuja vanhuksille, pohjautuen arvostettuihin lähteisiin ja tutkimuksiin.

Masennuksen ja Ahdistuksen Oireiden Lievittäminen

Yksinäisyyden tunne tai seniori kansalaisten tapauksessa ikääntymisen haasteet voivat johtaa masennukseen tai synnyttää ahdistusta. Liikuntakyvyn ylläpidolla on iso vaikutus mielialaan; kevyt liikkuminen voi tarjota luonnollisen tien vastustaa ahdistus tai masennus tilojen syntymistä.
Harvard Health Publishingin tutkimuksen mukaan jopa lievä fyysinen aktiivisuus vapauttaa endorfiineja, kehon luonnollisia mielialan kohottajia. Nämä endorfiinit eivät ainoastaan vähennä kivun tuntemuksia vaan myös edistävät onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunteita.

Linkki englanninkieliseen tutkimus artikkeliin: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/exercise-is-an-all-natural-treatment-to-fight-depression

Kognitiivisen toiminnan parantaminen

Kun ikää alkaa kertyä saattaa näitä kultaisia vuosia joskus varjostaa kognitiivinen heikkeneminen. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan jopa kevyt fyysinen aktiivisuus voi estää muistin heikkenemistä ja kognitiivista taantumista. Yksinkertaiset aktiviteetit voivat stimuloida aivojen toimintaa ja parantaa muistia sekä keskittymiskykyä.

Linkki WHO:n sivuille josta voit ladata alkuperäisen englannin kielisen tutkimuksen: https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128

Kevyen liikunnan vaikutus unen laadun parantamiseen

Hyvä yöuni on korvaamaton, erityisesti iän alkaessa karttua. Yhdysvaltalaisen tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen (CDC) mukaan kevyt liikunta voi johtaa parempiin unirytmeihin. Tämä ei ainoastaan varmista, että ikääntyneet ovat levänneitä, vaan myös vähentää unettomuudesta johtuvien mielenterveysongelmien riskiä.

Linkki CDC:n sivuille josta löytyy lukuisia aiheeseen liittyviä tutkimuksia: https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/index.htm

Liikunnan hyödyntäminen stressin vähentämiseksi ja itsetunnon kehittämiseksi

Vanheneminen ja sen mukana kohdatut muutokset voivat joskus tuoda myös mukanaan stressiä ja itsetunto-ongelmia. Yhdysvalloissa toimivan voittoa tavoittelemattomann sairaala ja lääketieteen tutkimusyksikkö Mayo-klinikan mukaan kevyt liikunta voi olla ratkaisu myös näihin ongelmiin. Fyysisen aktiviteetin harjoittaminen, vaikka se olisi vain lyhyt kävely puistossa, voi antaa ikääntyville ihmisille mm onnistumisen tunnetta, mikä auttaa lisäämään henkilöiden itseluottamusta ja vähentää samalla stressin tunnetta.

Linkki Mayo klinikan englanninkieliseen tutkimukseen ” Masennus ja liikunta: Liikunnan vaikutus mielenterveyteen” (Depression and anxiety: Exercise eases symptoms): https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/depression-and-exercise/art-20046495

Jokainen meistä on oma yksilönsä, ja ikääntyminen tapahtuu aina omaa tahtiaan. Armi-Aktiivituoli on kuitenkin suunniteltu ottaen huomioon ikääntymiseen liittyvät tieteellisesti todennetut seikat.
Kun tavoitteena on edesauttaa käyttäjänsä hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitämistä, parhaat tulokset saavutetaan, kun Armi hankitaan kotiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Jos tuntuu, että liikkumiseen alkaa tulla rajoitteita, kannattaa harkita mukavan ergonomisen tuolin hankintaa. Näin huolehdit samalla terveydestäsi ja autat ennaltaehkäisemään tuki- ja liikuntaelinvaivojen syntymistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.